Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. Vandaag behandelen we de kooktechniek langzaam koken van groenten.

 

Kooktechniek langzaam koken - slow cooking

De kooktechniek langzaam koken, of koken op lage temperaturen is een manier die al een lange tijd bestaat. Het zorgt ervoor dat de smaken intenser worden en dat het eindproduct sappiger blijft. Alle gezonde voedingsstoffen in de groenten worden behouden, er gaat weinig verloren. Het langzaam koken kan worden uitgevoerd in een hetelucht-oven of in vacuümzakken (dit heet sous-vide). Het biedt veelzijdigheid want niet alleen groenten, maar ook eieren, vlees en vis kunnen op deze manieren bereid worden.

De temperatuur bij langzaam koken ligt in de meeste gevallen tussen de 60-90 °C. Voor sommige groenten en fruit kan de temperatuur zelfs boven de 90 °C liggen, afhankelijk van het doel en de manier waarop je ze wilt bereiden. Op deze temperatuur drogen de groenten niet uit en blijft het eindproduct lekker sappig! Dit langzame kookproces zorgt ervoor dat de smaken zich dieper ontwikkelen waardoor het uiteindelijk een veel rijkere smaak heeft.
 

De techniek

  1. Reinig en was de groenten. Snijd ze indien nodig.
  2. Verwarm de oven voor op de heteluchtstand tussen 60 en 90 graden of doe de groenten in een vacuüm verpakking.
  3. Plaats de groenten op een bakplaat of in een ovenschaal als je de ovenmethode gebruikt, of dompel de vacuümverpakte groenten onder in een waterbad als je de sous-vide methode gebruikt.
  4. Laat de groenten langzaam koken gedurende de aanbevolen tijd, afhankelijk van het type groente en de gewenste textuur. Controleer af en toe de gaarheid door met een vork in de groenten te prikken.
AdobeStock_587498135.jpeg

Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.be of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. 

*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.