Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon, en een van de meest veelzijdige technieken om groenten te bereiden is het maken van een mousse. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. In de blog van vandaag leggen we graag de kooktechniek 'groentenmousse' aan je uit.


Kooktechniek voor groentenmousse

Een mousse is een heerlijke, luchtige bereiding die je in veel verschillende vormen kunt tegenkomen. Vaak denken mensen aan zoete mousses, zoals chocolade- of frambozenmousse. Maar wist je dat je ook een hartige mousse kunt maken van groenten? Het is vergelijkbaar met een bavarois, maar dan met zout en kruiden in plaats van suiker. Deze mousse is niet alleen heel lekker, maar het ziet er ook nog eens mooi uit op je bordje.
 

De kooktechniek

  1. Kies je favoriete groenten en maak ze schoon. Snijd in stukken en kook of stoom de groenten tot ze zacht zijn. 
  2. Doe de gekookte groenten in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde soep of puree. Voeg indien nodig een beetje water toe om het mengsel soepel te maken.
  3. Week gelatine in koud water. Spatel de groentepuree voorzichtig met de gelatine en de opgeklopt slagroom. Of maak het plantaardig met agar-agar en vegan slagroom of kokosroom.
  4. Voeg passende kruiden en specerijen toe en laat het mengsel opstijven in de koelkast.


Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.be of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen.

*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.