Onze levensverwachting stijgt, maar hoewel we steeds ouder worden, gebeurt dit vaak niet in goede gezondheid. Toch zijn er plekken op aarde waar veel mensen fit en vitaal de 100 passeren. Deze plekken worden de “Blue Zones” genoemd. Onderzoek naar deze gebieden in Japan, Italië, Californië, Costa Rica en Griekenland biedt inzicht in factoren die bijdragen aan een lang, gezond en gelukkig leven.1
 
In het artikel 'Blue zones: tips voor een lang en gezond leven' gaven we veel tips, gebaseerd op het leven in deze blue zones. We gaan ons nu verdiepen op de eetgewoonten per gebied en geven je daarbij receptinspiratie. Want ook al zijn er veel overeenkomsten, toch heeft elke cultuur haar eigen unieke eetgewoonten.
 

Okinawa (Japan) 

In Okinawa eten de mensen, net als in elke Blue Zone, bijzonder veel groenten. Vooral shittake, soporo en paarse zoete aardappel zijn hier erg populair. Wat verder specifiek is voor deze Blue Zone is de hoge consumptie van tofu én … Zeewier! Zeewier is een bron van vezels en is rijk aan jodium en aan omega 32. Daarnaast kan het eten van veel zeewier het metabool syndroom tegengaan of deels terugdraaien. Wereldwijd komt het metabool syndroom steeds vaker voor, met Japan als opvallende uitzondering. Onderzoekers kwamen erachter dat dit waarschijnlijk te danken is aan de hoge inname van zeewier.3 Ten slotte verwerken mensen in Okinawa veel kruiden in hun gerechten, zoals knoflook en komijn. Een heerlijk en gezond recept geïnspireerd op deze Blue Zone is bijvoorbeeld de 'Japanse rijstsoep met krokant zeewier' van Ekomenu.



Sardinië (Italië)

Ook de ‘Blue Zoners’ van Sardinië eten veel groenten én verbouwen veel zelf! Daarnaast eten ze veel zelfgebakken brood. En de bewoners zweren bij de voordelen van geitenmelk en geitenkaas voor een voedzame maaltijd. Onderzoek wijst uit dat geitenmelk de darmflora kan verbeteren en een ontstekingsremmende werking heeft4. Veel meer dan bij koemelk! En zoals je misschien al zou verwachten, gebruiken de Italianen veel olijfolie. Meer over de gezondheidseffecten van olijfolie lees je hier. Tenslotte eten ze in Sardinië gemiddeld maar één keer in de week vlees. Eiwitten en vezels worden voornamelijk verkregen door een hoge consumptie van hazelnoten en walnoten. Een heerlijk recept waarin veel van deze voordelen samen komen is de 'Macaroni met gegrilde paprika-tomatensaus en geitenkaas' van Ekomenu.  
 

Ikaria (Griekenland)

Weer spelen verse, zelfgekweekte groenten de hoofdrol. De Ikarianen eten voornamelijk onbespoten en seizoensgebonden groenten die ze zelf verbouwen. Daarnaast eten ze veel soorten bonen, waaronder linzen en zwarte bonen. Ook vis speelt een belangrijke rol in het leven van deze eilandbewoners en is altijd vers en vaak zelf gevangen. Vlees daarentegen wordt alleen gegeten op feestdagen. Er zijn ook nog kruiden die een belangrijk onderdeel vormen van de maaltijden in deze Blue Zone, waaronder munt, kamille, rozemarijn en dille. Wil jij ook genieten van een gezonde maaltijd gebaseerd op deze waarden? Ga dan snel naar het recept van de 'boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel' van Ekomenu. 


Loma Linda (Californië)

Het standaard ontbijt in Loma Linda bestaat uit ongezoete sojamelk en tijdens de lunch genieten ze hier vaak van zelfgebakken meergranenbrood. De bewoners eten geen onnatuurlijke vetten, maar ze halen hun vetten uit pure producten zoals avocado en noten. Daarnaast eten ze ook veel fruit én ze drinken minimaal 6-8 glazen water per dag! Het eten van vlees wordt daarentegen afgeraden. Deze Blue Zoners eten vaak verse bonen als vleesvervanger. Maar geen bonen uit blik, want daar zijn vaak suikers aan toegevoegd en dat eten ze hier niet. Vis is, zoals in elke Blue Zone, populair en mensen in Loma Linda houden vooral van zalm. Heb je zin gekregen in een gezonde maaltijd met zalm? Probeer dan deze smaakvolle 'Risotto met venkel en warmgerookte zalm' van Ekomenu. 


Nicoya (Costa Rica)

Hier wordt veel fruit gegeten! Vooral bananen en papaja’s zijn erg populair. Wat ook dagelijkse kost is voor de Nicoyanen, is zelfgemaakte tortilla’s van mais. Wist je dat het weken van mais ervoor zorgt dat vitamine B3 wordt geactiveerd? Daarnaast eten de mensen hier veel pompoenen en zwarte bonen. In deze Blue Zone wordt wat vaker vlees gegeten, met een voorkeur voor kip- en varkensvlees. Als je af en toe wilt genieten van vlees kies dan voor een heerlijke stukje biologisch vlees, zoals in deze 'Kip fajita wraps met zwarte bonen' van Ekomenu. 


 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma's

* Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening die wordt veroorzaakt door een te hoge voedselopname tegenover weinig lichamelijke activiteit. Dit leidt tot een verstoring in de regulatie van de stofwisseling door de hersenen.
 
Bronnen
  1. Buettner, D., & Skemp, S. (2016). Blue zones: lessons from the world’s longest lived. American journal of lifestyle medicine, 10(5), 318-321.
  2. Zwaan, J. (2016). Waarom het eten van Zeewier zo gezond is. A Healthy Life. Gevonden op 4 augustus 2020, via https://www.ahealthylife.nl/waarom-eten-zeewier-zo-gezond-is/ 
  3. Teas, J., Baldeón, M. E., Chiriboga, D. E., Davis, J. R., Sarriés, A. J., & Braverman, L. E. (2009). Could dietary seaweed reverse the metabolic syndrome?. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 18(2), 145.
  4. Jirillo, F., & Magrone, T. (2014). Anti-inflammatory and anti-allergic properties of donkey’s and goat’s milk. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-Immune, Endocrine & Metabolic Disorders), 14(1), 27-37.