Als het buiten donker, nat en koud is kun je intens verlangen naar een hartverwarmende stamppot, al dan niet met een kuiltje jus. We eten stamppot – of stoemp zoals de Vlamingen het noemen - het liefst in de herfst en de winter. Maar eigenlijk kun je het hele jaar door je (seizoens)groenten stampen. In dit artikel geven we je 12 recepten voor heerlijke stamppot-inspiratie. Tip: kook de groenten niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren.
Recepten voor kidsproof stamppot
Koken voor kinderen is niet altijd even makkelijk. Laat je kind meebeslissen welke stamppot jullie gaan eten. Of geef de stamppot een leuke naam, zoals ‘confetti’ stamppot, ‘roze’ stamppot of ‘blote billetjes in het gras'. Heb je stamppot over, dan kun je die de dag erna klutsen met ei en er een stamppot-omeletje van bakken. Hieronder een paar lekkere recepten voor stamppot waar ook je kinderen hun vingers bij aflikken! Enne ... voor kieskeurige etertjes kun je de aardappels en groenten natuurlijk ook apart serveren.
Naar recept:
roze stamppot met appel en een gehaktbal
Naar recept:
romige confetti stamppot met gehaktballen
Naar recept:
blote billetjes in het gras
Naar recept:
Midden-Oosterse stamppot met falafelballetjes
Recepten voor stamppot met aardappels
Als je gekookte aardappels en groenten door elkaar stampt, dan heb je een stamppot. Zo simpel is het! De perfecte aardappels hiervoor zijn de zachtkokende, kruimige aardappels. Het stampen doe je bij voorkeur met een pureestamper. Voor een fluweelzachte, luchtige puree gebruik je een pureeknijper. Maar wat je vooral niet moet doen is je aardappels bewerken met een staafmixer, want dan krijg je een soort behangplak.
Naar recept:
boerenkool stamppot met kip rookworst
Naar recept:
witlofstoemp met krokante pancetta
Naar recept:
spruitjes stamppot met venkelworstjes
Naar recept:
postelein stamppot met krokante spekjes en zadenmix
Koolhydraatarme stamppot recepten
Zoals je merkt valt er genoeg te variëren met een stamppot. Wil je wat kilootjes kwijt en vind je stamppot zware kost? Kies dan voor een slankere variant waarbij je de aardappels (of de helft ervan) vervangt door bijvoorbeeld knolselderij, zoete aardappel, bloemkool of pompoen. Op deze manier krijg je minder koolhydraten en lekker veel groenten binnen. Win-win!
Naar recept:
pompoen stoemp met saucijzen
Naar recept:
prei-knolselderij stamppot met venkelworstje
Naar recept:
andijvie-bloemkool stamppot met venkelworstjes
Naar recept:
boerenkool knolselderij stamppot met gegaard kalfsvlees
Of het nu winter is of hoogzomer. Een stamppot met (seizoens)groenten is altijd een goed idee. Bij Ekomenu is er volop keuze. Check onze website voor nog veel meer stamppot gerechten.