Veel mensen besmeren er dagelijks hun brood mee. Maar wat zijn nu eigenlijk de gezondheidseffecten van het gebruik van roomboter of margarine? En welke van de twee is de beste keuze? Over weinig voedingsmiddelen lopen de meningen zo uiteen als over dit smeerbare product. Zowel margarine als roomboter bevat vetten. Over vetten wordt vaak gedacht dat ze altijd ongezond zijn. Dat hoeft niet zo te zijn, want vet is een belangrijke bouw- en brandstof voor ons lichaam. Vandaag hopen we je iets meer duidelijkheid te geven.
 
Verzadigd en onverzadigd vet
Gekeken naar de opbouw van vet kunnen er twee soorten vet worden onderscheiden: verzadigd of onverzadigd vet. Roomboter bevat veel van de verzadigde variant. Over verzadigde vetten wordt vaak gedacht dat zij een hoger risico op hartziekten veroorzaken, hier is echter geen uitsluitend bewijs voor. Wel verhoogt overmatige consumptie van verzadigde vetten een verhoogd gehalte aan slecht cholesterol in ons bloed. Margarine bevat meer onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten vechten juist tegen het slechte cholesterol en helpen ons lichaam met het opruimen hiervan.
 
Roomboter
Boter is een zuivelproduct dat meestal van koeienmelk wordt gemaakt. Het is van nature een goede bron van vitamine A, een in vet oplosbare vitamine welke bijdraagt aan de gezondheid van onze huid, immuunsysteem en ons gezichtsvermogen. Ook bevat het vitamine E, wat gezonde effecten heeft voor ons hart en vecht tegen schadelijke vrije radicalen. Maar ook kleinere hoeveelheden van verschillende andere belangrijke voedingsstoffen zoals riboflavine, niacine, calcium en fosfor. Roomboter bevat butyraat, ook wel boterzuur, wat positieve effecten heeft op onze spijsvertering, ontstekingen tegen gaat en kan helpen bij het behouden van een stabiel gewicht. Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen.
 
Margarine
Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter. Echter worden de verzadigde vetten die margarine wel bevat kunstmatig vaster gemaakt, zodat het een smeerbaar product wordt. Bij dit proces komen transvetten vrij, welke het cholesterolgehalte in ons bloed verhogen en het risico op diabetes vergroten. Ook komen er bij de totstandkoming van margarine kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen te pas.
 
Met deze informatie kun je een eigen mening vormen. Wij kiezen het liefste voor zo natuurlijk mogelijk: biologische roomboter zonder toevoegingen. Doordat roomboter een vetrijk product is adviseren wij het met mate te eten. Zorg ervoor dat je voeding ook bestaat uit andere vetten die gezond zijn voor het hart, zoals de vetten uit olijfolie, noten, zaden en vette vis.
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma