Groenten hebben een belangrijke rol in een gezond eetpatroon. Je kunt ze op veel manieren verwerken en bereiden. Frank Fol, de Groentekok®, heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. Met al die technieken kunnen we nog meer variëren en groenten nog lekkerder maken. Vandaag behandelen we de kooktechniek roerbakken.
 

Roerbakken


Groenten kun je op verschillende manieren bakken: in een pan, in de oven of in een wok. In dat laatste geval spreek je over roerbakken of wokken. Een wok is een diepe, dunne pan waarmee je snel en gemakkelijk je groenten op een hele hoge temperatuur krokant kunt bakken. Als je wilt roerbakken (of wokken) is het belangrijk om de groenten goed klein te snijden zodat ze hun smaak, kleur en sappigheid behouden en snel dichtschroeien. Verder is het belangrijk een olie te gebruiken die je goed kunt verhitten.
 

De techniek

 
  • Was de groenten, laat goed uitlekken en snijd ze klein.* Of gebruik voorgesneden groenten.
  • Verhit de olie op een hoog vuur. Bij roerbakken is het belangrijk dat de olie goed heet is. 
  • Roerbak de groenten naar smaak, schep regelmatig om. Het is lekker als de groenten nog een ‘bite’ heeft.
  • Voeg eventueel op het eind een scheutje water toe tegen aanbranden.
 


Lekkere recepten


Roerbakken is heel makkelijk en de gerechten staan vaak snel op tafel. Ideaal toch? Wat dacht je van een rijst roerbakschotel met paksoi en knoflook kip? Of een snelle rerbakschotel met gebakken banaan? Laat je inspireren op de website van Ekomenu voor nog veel meer lekkers.

* Ga naar de blog over snijtechnieken voor inspiratie over het snijden van groenten.