De gerechten van Ekomenu bevatten 200 tot 400 gram groenten per persoon. Om te weten hoe je deze groente goed kunt bereiden heeft onze Belgische Groentekok® Frank Fol De Grote Groentebijbel geschreven. In deze reeks behandelen chef Frank Fol en EKOMENU-oprichter Jack Stroeken handige groenten-bereidingstechnieken, zodat je nóg meer kan genieten van groenten op je bord. En als je meer gaat variëren ga je er ook meer van eten.
Deze maand belichten we de techniek raspen. Je bent ongetwijfeld bekend met het raspen van kaas voor een heerlijke pasta, lasagne of ovenschotel. Maar ook groenten kunnen geraspt worden voor een gerecht. Denk maar aan de geraspte wortel in een salade of geraspte rode biet in een poké bowl. Vooral harde groenten zijn erg geschikt om te raspen. Door de groenten kleiner te maken kun je ze makkelijk gebruiken als decoratie of bijvoorbeeld verwerken in een saus of groentepannekoek.
Raspen
Raspen is het verkleinen van harde groenten. Om groenten te kunnen raspen heb je een keukenrasp, foodprocessor, keukenmachine of groentesnijder nodig. Je kunt groenten meestal in verschillende standen raspen, bijvoorbeeld grof of fijn. Bij een keukenmachine heb je meestal verschillende opzetstukken om de grootte van de geraspte groente af te stemmen op jouw wensen.
Voordat je gaat raspen moet je de groenten goed wassen. Sommige groenten schil je eerst voordat je gaat raspen, bij andere groenten is dit niet nodig. Zo is het verstandig om rauwe bietjes eerst te schillen voordat je ze raspt, maar courgette en wortel hoef je niet te schillen.
De techniek raspen
1. Was de groenten grondig en schil ze indien nodig. Snijd de gewassen groenten eventueel nog in een kleiner stuk voordat je deze gaat raspen.
2. Kies de gewenste grootte voor de rasp van de groente uit en rasp het stuk groente met de keukenmachine, foodprocessor of keukenrasp. Als je een keukenrasp gebruikt kan je het stuk groente stevig tegen de rasp aandrukken en de groente op en neer langs de keukenrasp bewegen.
Met raspen kun je op een hele makkelijke manier een kleurrijk en uitnodigend recept op tafel zetten. Er zijn veel groenten die je kunt raspen. Wil je eens een recept uitproberen waarin je groente moet raspen? Probeer onze
Lekkere pannenkoeken of de
Zoete aardappel koekjes met love bietjes.
Meer zin in een salade? Probeer eens de
Kleurrijke salade bowl met een dressing van zongedroogde tomaten tahin.
Nog meer seizoensgerechten bij Ekomenu
Wil je genieten van groenterijke recepten? De maaltijden van Ekomenu hebben altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar
Ekomenu en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box met volgende code: EM25KT51*.
Maak je ook graag kennis met de overige kooktechnieken? Neem dan zeker een kijkje op het
Voel je Lekker platform en ontdek de veelzijdigheid van koken met groenten.
Mocht je nog meer willen weten over groenten, kooktechnieken en zelf restaurants kunnen beoordelen. Neem een kijkje op
www.weresmartworld.com en ontdek de samenvatting van alle 51 kooktechnieken.
Ga naar de blog over
Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.
*De korting is geldig op de eerste bestelling bij een flexibel lidmaatschap.
Bronnen
• Jack Stroeken, oprichter-directeur Ekomenu, voormalig directeur GroentenFruit Bureau en oud voorzitter van Slow Food NL.
• Frank Fol, de Groentekok®, chef Ekomenu, oprichter
www.weresmartworld.com
• Fol, F. (2017). De Grote Groentebijbel. Gent: Borgerhoff & Lamberigts.