Een knolselderij is niet moeders mooiste, maar wel heel erg lekker en gezond! Knolselderij of selderijknol of, op z’n Vlaams knolselder, is een Noord-Europese wintergroente. Deze grote, bonkige knollen kennen wij vooral van de erwtensoep. Maar met knolselderij kun je nog veel meer heerlijke gerechten op tafel zetten. En deze groente biedt ook nog eens veel gezondheidsvoordelen. 
 

Kleur en smaak

De knolselderij is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een knol van de selderijplant. De buitenkant is bruingeel en erg gebobbeld en het vruchtvlees is romige wit van kleur. Meestal eten we de knol maar ook de jonge stengels en jonge bladeren zijn erg lekker. De knolselderij heeft een milde, lichtzoete smaak en lijkt op die van peterselie of bleekselderij.
 

Teelt en oogst

De onregelmatig gevormde knol van de knolselderij groeit deels onder de grond. Dit in tegenstelling tot de familieleden van de knolselderij: de bleek- en bladselderij. 
Vaak wordt de knolselderij eind oktober of begin november geoogst. Dit is wel een beetje afhankelijk van de temperaturen want knolselderij kan niet goed tegen vorst. Bij de oogst wordt de knol uit de grond getrokken en wordt het loof eraf gehaald. Dit wordt gedaan omdat de knol anders zacht wordt. Omdat je knolselderij uitstekend kunt bewaren, is deze groente het jaar rond goed beschikbaar. 
De biologische knolselderij van Ekomenu wordt geleverd door Joep van de Bool van tuinderij ‘De Waog’. Al bijna 40 jaar wordt er nu op Biologische Tuinderij ‘De Waog’ op ecologische wijze een breed assortiment groenten en akkerbouwproducten geteeld dat grotendeels zijn weg vindt rechtstreeks naar de consument. ‘De Waog’ is daarmee het oudste biologische tuinbouwbedrijf in Limburg. Meer weten over deze boer? Klik dan snel op deze link. 
 

Gezondheidsvoordelen

Knolselderij kan worden gegeten ter vervanging van aardappels. Het bevat minder calorieën en is namelijk veel voedzamer. Knolselderij bevat bijvoorbeeld veel vitamine K en vitamine C. In 100 gram knolselderij zit wel 34% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor een normale bloedstolling, maar heeft ook een functie in het behoud van sterke botten en gezonde bloedvaten. Ook vitamine C is veel te vinden in deze groente. Deze  antioxidant en is belangrijk bij de vorming van bindweefsel, zorgt voor de opname van ijzer en is nodig voor een goede weerstand. 
Een knolselderij bevat ook veel vezels. Het advies is om dagelijks 30-40 gram vezels binnen te krijgen. Vezels zijn belangrijk voor de stoelgang, geven een verzadigd gevoel na de maaltijd en verminderen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. 
 

Koken met knolselderij

Zin om vanavond een lekker recept met knolselderij op tafel te zetten? Wij hebben hier een aantal heerlijke recepten voor je! Bijvoorbeeld een heerlijk broodje met shoarma en knolselderij. Of gehaktballetjes met krieken en knolselderijpuree. Of anders een verrukkelijke soep met kastanjes en knolselderij:



Ga naar de website van Ekomenu en zoek nog meer lekkere recepten met knolselderij.