Er zijn best veel producten die op het eerste gezicht vegetarisch lijken maar die vaak toch dierlijke producten of toevoegingen bevatten. In dit artikel delen we 5 vegetarische instinkers.

 

Kaas & kwark

Als vegetariër eet je vaak zuivelproducten zoals kaas en kwark. Je zou denken dat je deze producten met een gerust hart kunt eten omdat ze vegetarisch zijn, maar dat is niet altijd het geval. In kaas zit namelijk een ingrediënt dat “stremsel” heet. Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch. Voor de vegetariërs zijn er gelukkig vegetarische zuivelproducten op de markt en deze bevatten “microbieel stremsel” of “vegetarisch stremsel” in plaats van dierlijk stremsel. Je kunt deze producten vaak ook herkennen aan een vegetarisch of veganistisch keurmerk.
 

Gelatine

Gelatine is een bindmiddel dat gemaakt wordt van de botten van dieren. Omdat gelatine vrij goedkoop is wordt het vaker gebruikt dan andere bindmiddelen. Gelatine is frequent terug te vinden in verschillende snoepsoorten zoals drop en marshmallows maar ook andere producten zoals toetjes, halvarine, wijn en vruchtensappen. De vegetarische variant van gelatine is agar agar en Arabische gom. Agar agar wordt gewonnen uit zeewier en Arabische gom uit boomhars. Ook pectine is vegetarisch en wordt vaak gebruikt bij het binden van vruchtenjam.
 

Tandpasta & verzorgingsmiddelen

Tandpasta en andere verzorgingsmiddelen die je doorgaans in de drogisterij kunt kopen bevatten vaak het stofje glycerine. Glycerine kan water goed absorberen en wordt ingezet als verdikkingsmiddel. Erg cruciaal voor in tandpasta’s, maar helaas niet vegetarisch. Dit komt omdat glycerine vaak afkomstig is van dierlijk vet. Glycerine kan ook op plantaardige basis geproduceerd worden maar dat is relatief duur. Het lastige is dat het meestal niet staat aangegeven op de verpakking dat het gaat om dierlijke of plantaardige glycerine. Wil je zeker weten of een tandpasta of een ander verzorgingsmiddel vegetarisch is? Zoek dan naar producten met een plantaardig keurmerk. Vaak staat er ook aangegeven of het geschikt is voor vegetariërs.
 

Rode kleurstof

Roze koeken, snoepjes en andere producten waaraan de rode kleurstof “Karmijn” of “Cochenille” is toegevoegd zijn niet vegetarisch. Karmijn of cochenille dankt namelijk zijn rode kleur aan schildluizen oftewel cochenilleluizen en is dus niet geschikt voor vegetariërs. Karmijn of cochenille kun je herkennen aan het E-nummer 120.
 

Supplementen & medicijnen

Het omhulsel van supplementen en medicijnen is niet altijd vegetarisch. Bekende hulpstoffen hierbij zijn gelatine, glycerine en magnesiumstearaat. Zoals eerder verteld, heeft gelatine altijd een dierlijke afkomst, maar glycerine en magnesiumstearaat kunnen zowel dierlijk als plantaardig zijn. Dit maakt het lastig om te weten of het medicijn of supplement vegetarisch is. Let hierbij wederom op plantaardige keurmerken en aanduidingen die aangeven dat het product geschikt is voor vegetariërs.
 
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma