Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Met duurzaam eten kun je je milieu-impact fors verlagen. Grote winst kun je behalen door minder voedsel te verspillen. Als je slim koopt, kookt en bewaart, hoef je minder voedsel weg te gooien. Een boodschappenlijstje en een weekmenu maken, helpt om slim inkopen te doen. Op maat koken gaat makkelijk met een keukenweegschaal of maatbeker. En door voedsel op de juiste plek te bewaren, blijft het langer goed. Producten met een verlopen THT-datum, zoals zuivel, hoef je niet meteen weg te gooien. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen vaak zijn ze langer houdbaar dan dat je denkt.

 

Verschil THT en TGT

Het is vaak lastig om te bepalen wanneer je een product nog veilig kunt eten of drinken. Misschien is het product volgens de datum op de verpakking ‘over de datum’, maar ruikt het wel goed en ziet het product er nog goed uit.
Op veel verpakkingen staat een datum vermeld. Je vindt vaak de aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) of de aanduiding ‘te gebruiken tot’ (TGT). Er zit een verschil in deze aanduidingen. De aanduiding ‘te gebruiken tot’ (TGT) staat altijd op producten die snel kunnen bederven. Hierbij kun je denken aan vlees of vis. De datum op de verpakking geeft aan dat je dit product veilig kunt eten tot deze datum. Mocht je het product ná deze datum willen opeten, kunnen er eventuele risico’s voor de gezondheid optreden. De reden hiervoor is dat er bij verse vis en vers vlees snel bacteriën kunnen groeien waar je ziek van kunt worden. Wanneer dit product dan ook over de datum is, raden wij je aan dit niet meer te consumeren en weg te gooien. Ook wanneer de verpakking nog dicht is.  
 

Wat betekent THT?

De andere aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) geeft de kwaliteitsgarantie van het product aan. Wanneer dit product over de datum is, betekent het bij deze aanduiding niet direct dat het niet meer veilig is om te consumeren. De kwaliteit kan soms wel wat achteruitgaan. Dit zie je soms aan de kleur van het product, of aan de geur en de smaak. Echter kun je dit product vaak nog prima eten. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst, peulvruchten uit blik, melk en ongesneden groenten. Om te bepalen of je het product nog veilig kunt eten raden wij aan om goed je zintuigen te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld of het product er nog goed uit ziet en of je geen schimmel ziet. Of ruik aan het product of het nog goed ruikt. Je kunt het beter niet opeten als de geur heel erg overheersend of muf is. Dat is vaak geen goed teken.
 

Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

Wanneer je eieren in de supermarkt koopt staat hier vaak ook een datum op. Je kunt heel makkelijk een test doen met water om te kijken of het ei nog goed is. Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei er heel voorzichtig in. Doe dit niet met een gekookt ei, want dan werkt deze test niet. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen (op zijn kant) dan is het ei nog hartstikke vers en kun je deze prima consumeren. Blijft het ei op de bodem liggen maar staat deze rechtop, dan is het ei wel wat ouder maar kun je deze nog prima opeten. Drijft het ei naar boven? Dan adviseren wij je het ei weg te gooien. Een ei is vaak langer houdbaar dan je eigenlijk denkt.


Tips tegen voedselverspilling

Ten slotte willen we je graag nog wat tips geven om voedselverspilling tegen te gaan. Dit is goed voor je portemonnee maar vooral ook goed voor het milieu! Kijk hieronder snel voor de tips.

 

  • Maak een boodschappenlijstje Ga rustig zitten en maak een planning wat je de komende week gaat eten. Als je je netjes aan deze boodschappenlijst houdt, voorkom je dat je te veel koopt en hoef je aan het einde van de week minder eten weg te gooien.
 
  • Bewaar eten op de juiste plek Wanneer je bepaalde producten op de juiste plek bewaart zorg je ervoor dat het product langer goed blijft en hoef je minder te verspillen. Etensrestjes kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Brood kun je bijvoorbeeld invriezen en elke dag het aantal sneetjes uit de vriezer halen die je nodig hebt. Of groente en fruit kun je ook bewaren in de vriezer als je deze vooraf even kort kookt (blancheren). Fruit kun je in stukjes invriezen.
 
  • Stel je koelkast in op 4 ºC Uit onderzoek is gebleken dat dit de ideale temperatuur is voor je koelkast. Bij deze temperatuur groeien bacteriën bijna niet en bederft je eten ook minder snel en blijft je eten dus langer houdbaar.
 
  • Haal meer uit restjes Heb je nog eten over? Kijk of je daarmee nog een lekker receptje op tafel kunt toveren! Maak bijvoorbeeld een soepje, salade of omelet. Of neem het de volgende dag mee als lunch naar je werk, of vries het in voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken. Het kan allemaal!
 

Ook hier kun je meer lezen over het bewaren van verse producten (al dan niet in je koelkast). Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.