Ekomenu je deze week mee naar het zonnetje. Tijd voor een ‘reis’ naar Mexico. Chef Marjolein (van het kookboek Wereldeters) vertelt je vandaag van alles over de eetcultuur van Mexico en geeft je bijpassende recepten.
Mexico is een land in Noord-Amerika en ongeveer 47 keer zo groot als Nederland. De oorspronkelijke bewoners van Mexico waren Indianen, zoals de Azteken en de Maya’s. Zij bouwden grote steden, piramiden en tempels. Veel van deze tempels en piramiden zijn nu nog steeds te bewonderen. Ze zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Mexico. Vlakbij de hoofdstad, Mexico-Stad, vind je de resten van Teotihuacán met de wereldberoemde tempels van de zon en de maan.
Wie aan de Mexicaanse keuken denkt, denkt al snel aan guacamole, nacho’s of tortillas met mais, bonen en rode pepers. Deze keuken is eigenlijk ontstaan uit een samenvoeging van de Azteekse en de Spaanse keuken. De Azteken gebruikten vooral maïs, bonen, aardappels, chilipeper, papaja’s en ananas. De Spaanse veroveraars brachten hun eigen gerechten en ingrediënten mee, zoals ui, kaas, knoflook, wijn en citrusfruit. Na verloop van tijd werden beide keukens gecombineerd zodat de Mexicaanse keuken ontstond.
Burrito Mexicana met sperziebonen, paprika en bonenmix
Een burrito is een tortilla wrap, gevuld met een kruidige tomatensaus vaak in combinatie met bonen en groenten. Klik
hier voor het recept.
Mexicaanse zwarte bonensoep met tortillachips en avocado
Deze Mexicaanse zwarte bonensoep is een heerlijke volwaardige maaltijd. Niet alleen is deze variant voedzaam, maar ook ontzettend lekker. Met je ogen dicht waan je je even in het buitenland. Klik
hier voor het Ekomenu recept.
Chili sin carne met mais, linzen en avocado
Chili sin carne betekent letterlijk chilipeper zonder vlees. Door de vele variaties is dit gerecht voor iedereen geschikt. Klik
hier voor het Ekomenu recept.
Een paar leuke weetjes :
- Mexico is het land van de cactus, zo’n 75% van alle cactussoorten komt uit Mexico. De vrucht van de cactus heet de cactusvijg, ook wel woestijnvijg genoemd. Ze zijn rijp zodra ze geel of rood kleuren. De smaak is zoetig, soms aan de zure kant en lijkt op die van een peer. Van het sap van de cactusvijg worden ook alcoholische dranken gemaakt.
- De oer-Hollandse aardappel komt eigenlijk uit Mexico. De aardappels zijn door de Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. En zo zijn wij het ook gaan eten.
- Mexico kent wel 100 verschillende soorten pepers. De pittige smaak komt van de witte randen waaraan de zaden vastzitten. Als het gerecht te heet is, kun je het ‘blussen’ met melk, witte rijst of brood.
Buen provecho (eet smakelijk)!
Volgende week reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan ook het bekroonde kookboek Wereldeters.
Voor meer tips en inspiratie ga je naar de website van Ekomenu.