Een prachtige natuur, een land vol elanden, knäckebröd, overheerlijke kaneelbroodjes en het midzomer feest. Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren. Deze ideale vakantie zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten, maar dat betekent niet dat we ons niet kunnen inbeelden om hier te zijn. Het is namelijk alweer tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Deze week neemt chef Marjolein (van kookboek ‘Wereldeters’) je mee naar het mooie Zweden! Tijd voor Zweedse gehaktballetjes, kaneelbroodjes en knäckebröd.
 
Zweden is een prachtig vakantieland, zowel in de winter als in de zomer. Een van de bekendste steden van Zweden is Stockholm. Door de vele wateren in deze stad wordt Stockholm ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Zweden heeft nog grote oppervlakten aan prachtige, ongerepte natuur. Deze gebieden liggen voornamelijk in het noorden van Zweden en grenzen aan Noorwegen.
 
Wanneer je je culinair wil laten verrassen, denk je misschien niet gelijk aan Zweden. Echter dit Scandinavische land heeft op culinair gebied een bijzondere eetcultuur. Zo is de fika heilig in Zweden. Dit is het moment op de dag waarbij je naast koffie of thee geniet van een heerlijke, Zweedse zoetigheid. Vaak zijn dit kaneelbroodjes (‘kanelbullar’) of de Zweedse chocoladeballen (‘chokladbollar’). De fika is bedoeld om gezellig bij te kletsen met familie, vrienden en collega's. Dit moment wordt ook gebruikt om even lekker te relaxen of wat tijd voor jezelf te nemen. Een fika kan eigenlijk de hele dag door, maar rond 11 uur ’s ochtends is het fika tijd!
 

Zweedse gehaktballetjes

Een typisch bekend product uit Zweden zijn de Zweedse gehaktballetjes. In Zweden worden ze ook wel köttbullar genoemd. De smaak die je proeft bij het eten van deze gehaktballetjes is te danken aan de kruidenmix allroundkrydda. Je proeft met name het piment dat in deze mix is verwerkt. Wil je ook genieten van deze heerlijke gehaktballetjes op een gezonde én biologische manier? Klik hier voor het recept.
 

Deze week staat er ook een heerlijk Zweeds en vegeta(n) recept op het menu met rode bietenburgertjes en zoete aardappelfriet. Klik hier voor het recept.  


 
Een traditioneel Zweeds drankje is glögg. Dit is de Zweedse versie van glühwein en wordt vaak gemaakt van rode wijn die gekookt wordt met suiker en verschillende specerijen zoals kaneel, kardemom, gember en kruidnagels.
 
Een paar leuke weetjes over Zweden op een rij:
  • In Zweden kun je overnachten in het ijskoude ijshotel. Dit bijzondere hotel staat in het plaatstje Jukkasjärvi, spreek uit als ‘joe-kas-jajr-wie’ (probeer dat maar eens te zeggen met een volle mond). Elk jaar wordt er aan het begin van de winter een ijshotel gebouwd waar je slaapt met 23 graden onder nul! Je ligt op matrassen van sparrentakken en rendierhuiden, gelukkig wel met een moderne warme slaapzaak. In het voorjaar smelt het hotel weg waardoor dit ijshotel ieder jaar weer anders is.
  • Het Zweedse alfabet kent ook de letters å (oo), ä (èè) en ö (eu). De puntjes zijn van belang bij de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk.
  • De Zweden eten haring op een aparte manier: surströmming (zure haring). De haring wordt verpakt in blik en na een paar maanden gaat het rotten. Als het blik bol staat is de haring klaar om te eten. Open het blik niet binnen want dat stinkt vreselijk!  
  • Smaklig måltid! (eet smakelijk in het Zweeds)
 
Volgende week reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan ook het bekroonde kookboek Wereldeters.
 
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website.