We nemen je mee in de wereld van de Natuurvoeding: Vers, Puur, Eerlijk, Variatie en Biologisch. Deze principes helpen ons om niet alleen gezonder te eten, maar ook bewuster en duurzamer met ons voedsel om te gaan. Laten we elk principe eens van dichterbij bekijken. We geven je meteen een praktische tip om toe te passen in jouw dagelijks leven. 

 

Vers

Vers voedsel bevat meer voedingsstoffen en smaak. Het is minder bewerkt en heeft geen lange opslagtijden, waardoor het vaak gezonder is. Verse producten zitten boordevol vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Tip: Eet mee met de seizoenen. Print een seizoenskalender uit en plak deze op je koelkast. Of ga naar de receptenpagina van Ekomenu en ontdek heerlijke gerechten van het seizoen. Deze staan bij iedere leefstijl bovenaan. Zoals deze heerlijke Zomerse salade met radijsjes

Puur en onbewerkt

Puur eten betekent kiezen voor onbewerkte en natuurlijke producten zonder kunstmatige toevoegingen zoals smaakstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen helpt om je lichaam te voeden met wat het echt nodig heeft.
Tip: Lees de etiketten van voedingsmiddelen in de supermarkt en kies voor producten met een korte, herkenbare ingrediëntenlijst. Hoe minder ingrediënten, hoe puurder het product vaak is.
 

Eerlijk

Eerlijk voor iedereen: planten krijgen de ruimte om in volle grond onder de zon te groeien in eigen tempo zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dieren kunnen natuurlijk leven zonder gebruik van groeihormonen en antibiotica en ook door het vermijden van het knippen van ledematen, vleugels, staarten, hoorns etc. Mensen worden eerlijk behandeld doordat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn inspanningen. 
Tip: Zoek naar keurmerken zoals Fairtrade, die garanderen dat producten onder eerlijke omstandigheden zijn geproduceerd. Dit geldt voor alles: van koffie tot chocolade en bananen.
 

Variatie

Variatie in je voeding zorgt ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Door gevarieerd te eten, krijg je alle vitamines en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft en voorkom je dat je te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Daarnaast zorg je door te variëren in je voedingskeuzes dat de wereld niet te eenzijdig wordt belast. 
Tip: Probeer elke week een nieuwe groente of fruitsoort uit die je nog niet eerder hebt gegeten. Dit houdt niet alleen je dieet spannend, maar zorgt ook voor een gevarieerde inname van voedingsstoffen. Wat dacht je van deze kleurrijke groente spaghetti


 

Biologisch

Biologische producten worden geteeld zonder gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit is beter voor je gezondheid en voor het milieu. Biologische landbouw bevordert ook biodiversiteit en een gezonde bodem. Zodat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van gezonde voeding van een gezonde aarde. 
Tip: Ben je nog niet overtuigd? Proef zelf het verschil! Koop bijvoorbeeld tomaatjes uit de ‘gewone’ supermarkt en probeer daarnaast biologische tomaatjes. Je zult versteld staan van de rijkheid aan smaak van de bio tomaat!

Wil jij met meer gemak genieten van een natuurlijk voedingspatroon?
 Ontdek nu onze Voel je lekker app of ons Voel je lekker coaching programma en creëer de eetstijl die bij jou past.