Hoe leuk is het als je aan het eind van de dag gezellig aan tafel de dag afsluit met je partner en je kinderen. Lekker eten en naar de verhalen luisteren van wat iedereen heeft meegemaakt. Maar de praktijk is vaak heel anders. Aan het eind van de dag ben je moe, je kinderen moeten nog in bad en naar bed en het avondeten wordt al snel afgeraffeld. Marjolein de Vlaam* – schrijfster van het kookboek Wereldeters - heeft daar iets leuks op gevonden. 

Marjolein: “Ik heb hele leuke kinderen, echt waar. Behalve tijdens het avondeten! Ik heb veel gereisd en hou ontzettend van koken en lekker eten. Daarom verbaasde het mij dat onze drie kinderen zo moeilijk deden tijdens het avondeten. Vooral als ik iets nieuws en onbekends had gekookt. Met één blik op de maaltijd wisten ze al dat ze het niet lekker zouden vinden. Zonder te proeven! Om gedoe te voorkomen kookte ik daarom vaak van hetzelfde. Maar op een gegeven moment wil je wel eens wat anders op tafel dan aardappels, vlees en groente. Of macaroni met kaas. Herkenbaar?

Een spelletje ervan maken

Dit inspireerde mij tot de Wereldeters aanpak. Door van het eten min of meer een spelletje te maken, werd het gezelliger. Met een atlas op tafel en leuke verhalen en grappige weetjes over het eten of over het land van het gerecht op tafel, had ik eindelijk de aandacht van mijn kinderen. Ik vertelde over Nelson Mandela en ‘the Big Five’ als we Zuid-Afrikaanse Bobotie aten. Of over Spaanse flamenco danseressen en de herkomst van Tapas als ik paella had gemaakt.
 
Na enige aarzeling vonden de kinderen het prachtig. Dankzij de verhalen werd de sfeer ontspannen en prikkelde ik hun nieuwsgierigheid. Ze gingen proeven en aten uiteindelijk hun bordjes leeg! Ze vonden het zelfs zo leuk dat ze met verzoekjes kwamen. Mijn zoon wilde graag iets Hawaïaans eten omdat hij geïnteresseerd was in vulkanen. En mijn jongste dochter wilde graag iets Chinees eten zodat ze met haar chopsticks kon oefenen.

R6-Japanse-okonomiyaki-van-witte-kool-lichter-RK kopie (1).jpg

Het kookboek Wereldeters
Op deze manier werd het weer gezellig bij ons aan tafel en hebben onze kinderen heel veel nieuwe smaken ontdekt. Maar ze hebben ook - niet onbelangrijk - veel over andere landen en andere culturen geleerd. Dit inspireerde mij tot het schijven van het boek Wereldeters. Een leesboek, kijkboek en kookboek in één. Een vrolijk boek met gerechten van over de hele wereld, met een paspoortje en een stickervel met landenstickers voor 2 kinderen. Door goed te proeven verzamelen je kinderen spelenderwijs stickers die ze in hun paspoortje kunnen plakken."

Ga met Ekomenu op smaak avontuur
Wil jij ook lekker relaxed aan tafel met je kinderen? Ga dan in januari met ons mee op smaak expeditieWij ‘bezoeken’ veel verschillende landen en leren spelenderwijs hoe mensen daar leven en wat ze eten. Dat doen we met lekkere recepten, een heel tof (gratis) boek en heel veel leuke weetjes en tips. Tijdens dit Wereldeters avontuur is proeven een belangrijk onderdeel. Op die manier ontdekken jij en je kind(eren) hoe lekker en leuk het is om nieuwe smaken te ontdekken. Ga je met ons mee op reis?
Ga je met ons mee naar India of naar Spanje, of Mexico ? Of ga je liever mee naar Hawaii, Zuid-Afrika of Japan?


*Marjolein de Vlaam is oprichter en chef van de biologische maaltijdbox Ekomenu en auteur van het bekroonde kookboek Wereldeters.