Eiwitten bevatten energie en aminozuren. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Je lichaam kan sommige aminozuren zelf maken, maar anderen moeten uit je voeding komen: deze worden essentiële aminozuren genoemd. Essentiële aminozuren kun je uit twee soorten bronnen halen: dierlijke en plantaardige bronnen. Dierlijke eiwitten zitten voornamelijk in melk, vlees, vis, kaas en ei. Plantaardige eiwitbronnen zijn
peulvruchten,
noten en zaden, vleesvervangers als
tofu, tempeh en seitan,
zuivel op basis van soja of erwten en
volkoren graanproducten zoals brood. Hieronder een top 5 van plantaardige producten die de meeste eiwitten bevatten.
- Hennepzaad – 33,3 gram eiwit per 100 gram
Hennepzaad is een ontzettend voedzaam zaad. De laatste jaren is het in de belangstelling gekomen als ‘superfood’ en doet het zijn naam meer dan eer aan. Hennepzaad bevat veel vezels, gezonde vetten en magnesium. Je kunt het mengen door de yoghurt, in salades of in smoothies.
- Pinda’s – 26 gram eiwit per 100 gram
Pinda’s zijn ook extreem voedzaam. Ze bevatten veel B-vitamines en vitamine E. Ook zijn ze rijk aan mineralen. Het beste is om pinda’s uit de peul te eten. Gebakken pinda’s komen uit de frituurpan en zijn daardoor een stuk ongezonder. Het rode vliesje om de pinda kun je het beste ook opeten voor nog meer antioxidanten.
- Pijnboompitten – 24 gram eiwit per 100 gram
Pijnboompitten zijn een geliefd product in de Italiaanse keuken en binnen allerlei Italiaanse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan pesto. Ook pijnboompitten bevatten eiwitten, antioxidanten en gezonde vetten. Het is heerlijk om pijnboompitten te roosteren en door de salade te doen voor een extra eiwit boost!
- Seitan - 22 gram eiwit per 100 gram
Een zeer veelzijdige vleesvervanger is seitan. De naam ‘seitan’ is Japans, ‘sei’ betekent ‘gemaakt van’ en ‘tan’ betekent ‘eiwitten’. Seitan wordt namelijk gemaakt uit de gluten van tarwe en spelt. De gluten worden gekruid en gekneed waardoor een elastisch deeg ontstaat met een vlezige structuur. Seitan leent zich daarom goed in de vorm van een burger of steak. Maar ook verwerkt door een pasta of curry is seitan een lekkere en gezonde optie. Seitan bevat in tegenstelling tot vlees namelijk geen cholesterol en heeft een laag vetpercentage.
- Soja – 21,5 gram eiwit per 100 gram
Soja is een geliefd product bij veel vegetariërs dankzij het hoge eiwitgehalte. Van soja worden burgers en andere vleesvervangers gemaakt, maar het wordt ook verwerkt in lactosevrije zuivelproducten. Tofu en tempeh zijn twee bekende producten gemaakt van soja, waarvan tempeh de gefermenteerde variant is met hele sojabonen.
Kortom: genoeg verschillende plantaardige producten die rijk zijn aan eiwitten. Je kunt bijvoorbeeld een eetlepel hennepzaad in je yoghurt doen en wat pijnboompitten door je lunchsalade. Tijdens je diner kun je een vegetarische burger op basis van soja eten en tussendoor nog een handje amandelen. Grote kans dat je je eiwitbehoefte voor die dag hebt gehaald!
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma. Of bekijk de recepten op Ekomenu.nl of Ekomenu.be