Ons hormonale systeem zit intelligent in elkaar en is bedoeld om in te spelen op veranderingen binnen ons lichaam. Als ons hormonale systeem goed haar werk doet zijn we optimaal in balans, maar dit is lang niet altijd het geval. Hieronder 8 voedingstips voor een goede hormonale balans. 
 
1. Zorg dat je bloedsuiker niet te hoog oploopt
Van nature zijn we niet ingesteld op het verwerken van grote hoeveelheden suiker. Zo hebben we maar één hormoon dat de bloedsuiker verlaagd (insuline), terwijl er drie hormonen zijn die de bloedsuiker kunnen verhogen (glucagon, (nor)adrenaline en cortisol). Zorg er dus voor dat je niet te veel bewerkte koolhydraten binnen krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld cake, chocolade, cruesli, muesli, frisdrank, gedroogd fruit, mueslirepen, niet volkoren pasta of wraps, toetjes, witbrood en witte rijst. Ga voor vers fruit, groenten, haver, peulvruchten, quinoa, zilvervliesrijst en zoete aardappel. 
 
2. Eet vooral zo veel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen 
De belangrijkste redenen hiervoor zijn: het bloedsuiker raakt minder verstoord en je krijgt minder ongewenste toevoegingen binnen. Onbewerkte voeding is voeding die zó in de natuur te vinden is zoals groente, fruit, noten, zaden, knollen, vlees en vis.
 
3. Eet voeding dat bij je past
Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je kunt verteren, opnemen, verdragen en uitscheiden. De laatste vier processen gaan vaak mis wanneer je voeding eet die niet bij je past. Het kan zijn dat je niet goed reageert op bepaalde voedingsmiddelen waardoor je klachten krijgt. Deze klachten kunnen variëren van gebrek aan scherpte en energieverlies tot darm-, huid- en luchtwegproblemen.
 
4. Eet voldoende (groene) groentes
Voor een goede hormoonbalans is het belangrijk dat je klieren meer hormonen kunnen aanmaken als er meer hormonen nodig zijn. Maar ook dat je lever ze weer goed kan afbreken wanneer er te veel hormonen in je lichaam zit. Veel vrouwelijke hormoonklachten worden veroorzaakt of verergerd door een slechte afbraak van oestrogeen. Om oestrogeen goed af te breken heeft de lever bepaalde stoffen uit bladgroenten nodig. Zoals broccoli, boerenkool, paksoi en spruitjes. Zo kan het eten van minstens 400 gram groente per dag bijdragen aan een goed functionerende afbraak van geslachtshormonen en een vermindering van vrouwelijke hormoonklachten. 
 
5. Zorg voor een goede darmflora
Het overgrote deel van onze bacteriën zitten in onze darmen. De meeste hiervan zijn goedaardig en helpen ons bij de vertering van voedsel. Het is belangrijk dat je meer goedaardige dan kwaadaardige bacteriën in je darmen hebt zitten. De goedaardige bacteriën verhinderen namelijk de groei van de kwaadaardige bacteriën. Al deze bacteriën tezamen wordt je darmflora genoemd. De samenstelling van je darmflora bepaalt in grote mate de werking van het immuunsysteem. 
 
Voor een goede werking van je darmflora eet je 400 gram groente per dag. Daarnaast is het mogelijk om probiotica supplementen te slikken en is het eten van gefermenteerde voeding (voeding waarbij goede bacteriën gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken zoals yoghurt en zuurkool) goed voor de samenstelling van de darmflora. De darmflora kun je versneld herstellen door veel vezels te eten uit groente, fruit of volkoren producten. 
 
6. Let op fyto-oestrogenen in voeding 
In veel van onze natuurlijke voedingsstoffen zitten stofjes die lijken op oestrogenen. Deze stofjes worden fyto-oestrogenen genoemd. Groenten, peulvruchten en zaden van planten bevatten fyto-oestrogenen, maar de meeste van deze groenten bevatten zo weinig fyto-oestrogenen dat ze ons hormoonbalans nauwelijks beïnvloeden. Sojaproducten en bier zijn hier een uitzondering op. Bier heeft een negatief effect op onze hormoonbalans, maar sojaproducten kunnen een positieve werking hebben bij overgangsklachten. 
 
7. Beperk alcoholinname 
Alcohol werkt oestrogeen verhogend en testosteron verlagend. Na één glas wijn is de hoeveelheid oestrogeen in het bloed met de volgende 24 uur met 30% gestegen. Dit kan oestrogeendominantie verergeren en de kans op bijvoorbeeld PMS en hevige menstruatiebloedingen vergroten. Ook zorgt alcohol voor een vaatverwijdend effect waardoor er meer kans is op opvliegers in de overgang. Maximaal twee glazen alcoholische drank per week is een goede richtlijn. 
 
8. Drink niet te veel koffie 
Koffie stimuleert de bijnier om stresshormonen aan te maken. Dit is de reden waarom veel mensen in de ochtend een kopje koffie nodig hebben om zich uitgeslapen en alert voelen. Beperk de hoeveelheid koffie tot twee kopjes per dag.
 
Deze tips komen uit het boek ‘Hormoonbalans’ van onze partner Ralph Moorman. Wil je meer weten over een goede hormoonbalans, dan is dit te vinden in zijn boek. 
 
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma