Maak er een kleurrijk feestje van op je bord. Hoe meer kleur, des te beter. Groenten en fruit krijgen hun felle kleuren namelijk wanneer ze rijp zijn. Rijpe groenten en fruit bevatten de meeste voedingswaarden en iedere kleur heeft zijn eigen gezondheidseigenschappen. Een gevarieerde kleurensamenstelling in je menu betekent een groter scala aan verschillende vitamines en mineralen. Ziet er mooi en vrolijk uit en is ook nog eens hartstikke gezond!
 

De verschillende groentenkleuren:


Paars: Voor een goed geheugen

De paarsgekleurde groenten bevatten een hoog gehalte anthocyanen. Anthocyanen zijn bioactieve stoffen die worden gezien als belangrijkste antioxidanten en bestrijders van vrije radicalen. Zo helpen zij ons om ons lichaam te wapenen tegen beschadiging van onze cellen. Voeding die rijk is aan anhocyanen zouden ook het verouderingsproces van de hersenen vertragen en zorgen voor betere cognitieve functies. Zo wordt er beweerd dat donkere fruitsoorten zoals blauwe bessen en bramen het ultieme ‘brainfood’ zijn en bijdragen aan een goed geheugen. Denk hierbij aan groenten en fruit in paarstinten zoals aubergine, rodekool, bieten, kersen, pruimen, rode druiven en vijgen.
 

Groen: Vol vitamine C en vezels

Chlorofyl is het stofje dat plantenbladeren hun groene kleur geeft en is beter bekend als bladgroen. Chlorofyl wordt slecht door onze darmen geabsorbeerd en heeft daardoor een reinigende werking. Het werkt in de darmen als een soort beschermlaagje tegen schadelijke vrije radicalen en kankerverwekkende stoffen die we via de voeding kunnen binnenkrijgen. De stoffen worden door chlorofyl ingekapseld waardoor de schadelijke werking wordt afgeremd. Bovendien bevatten de groene groenten veel vezels en zijn dus een echt feestje voor onze darmen. De meeste groene groenten zijn rijk aan foliumzuur, vitamine C, calcium en ijzer, maar ook aan vitamine K wat een rol speelt bij bloedstolling en onze botten beschermt. Denk hierbij aan kropsla, broccoli, spruitjes, (boeren)kool, paksoi, bimi, komkommer, groene asperges, courgette en rucola.
 

Oranje/geel: Voor huid, ogen en immuunsysteem

Oranje en gele groenten en vruchten krijgen hun pigment van de stof caroteen. In ons lichaam wordt caroteen omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor een goede weerstand, gezonde botten, tanden en huid maar ook voor het gezichtsvermogen. Bovendien bevatten ze veel vitamine C, wat ook een belangrijke werking op ons immuunsysteem heeft. Wissel dus lekker af met wortels, gele bieten, gele of oranje paprika, pompoen, bananen, mango en ananas.
 

Rood: Voor hart en bloedvaten

De stof lypopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur van groenten en fruit. Deze stof heeft een gezonde werking op ons hart en bloedvaten. Lypopeen wordt beter opgenomen in combinatie met een beetje vet zoals olijfolie. Tot deze groep behoren groentes en vruchten zoals paprika, tomaat, kers, aardbei, framboos, radijs, rode ui en rode slasoorten.
 

Wit/lichtgroen: Natuurlijk antibioticum

Ondanks de ietwat saaie kleur van deze groentegroep zijn de gezondheidsvoordelen er niet minder om. Zo zijn de echte smaakmakers onder de groenten - ui en knoflook - een goede bron van allicine. Allicine is een stof met krachtige medicinale eigenschappen, een natuurlijk antibioticum als het ware. Maar ook vitamine C, kalium, vitamine D en calcium vind je in deze groenten terug. Bovendien zijn ze een goede bron van vezels. Groenten in deze groep zijn onder andere ui, knoflook, prei, koolrabi, radijs, kool, venkel, raapjes en witlof.
 
Varieer er dus lekker op los en tover een regenboog aan groenten op je bord. Een vrolijk en voedzaam maaltje ;)
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.