Je kent het vast wel: je hebt een hele tijd in de keuken gestaan en als je het eten op tafel zet beginnen je kinderen al te protesteren: Dat lussiknie!!! Maar wat als je samen met je kinderen gaat koken? Wat als je ze de kans geeft om te ontdekken, te voelen en te proeven? Wat als je ze de ruimte geeft om niet alleen te eten, maar ook zelf mee te maken waar hun eten vandaan komt? Zo kunnen kinderen leren om gezond te eten en nieuwe smaken te ontdekken. Hier een paar nuttige tips.
Heb je weleens gemerkt dat je kinderen veel enthousiaster zijn om iets te eten als ze het zelf mogen kiezen? Betrek ze bij de maaltijdplanning. Laat ze de recepten mee uitzoeken, de ingrediënten opschrijven en misschien zelfs de boodschappen doen (of in ieder geval samen naar de supermarkt gaan). Dit geeft hun niet alleen een gevoel van controle, maar maakt ze ook nieuwsgieriger naar de maaltijden die ze zelf helpen plannen.
Maak het leuk: je kunt bijvoorbeeld samen naar de markt gaan en vragen welke kleur groente ze willen proberen. Bijvoorbeeld elke dag een andere kleur groente. Of misschien mogen ze kiezen welke kruiden ze aan de maaltijd willen toevoegen. Laat ze vooral ook ruiken en proeven. En vergeet niet: ook al kiezen ze iets onverwachts, het maakt de maaltijd interessanter voor iedereen.
Koken met kinderen moet niet iets zijn dat moet, maar iets dat mag. Een leuke activiteit die je samen kunt doen. Zet een vrolijk muziekje aan, doe een schotje voor, maak plezier en geniet van het moment. Kinderen voelen zich meer betrokken wanneer ze merken dat er niet zoveel druk ligt op ‘perfectie’. Wanneer het koken luchtig is en plezierig, wordt het gemakkelijker om nieuwe smaken te proberen en gezonder te eten. Zo kunnen ze tijdens het koken al lekker wat proeven. En wie weet, misschien merken kritische etertjes dat het eigenlijk toch wel lekker is!
Maak de ervaring af met een leuk opgemaakt bordje. Kinderen vinden het vaak leuk om hun eigen bord in te richten. Laat ze hun maaltijd samenstellen of de pizza zelf beleggen. Hoe meer ze meedoen, hoe enthousiaster ze worden om iets nieuws te proberen.
Betrekken bij het koken betekent niet altijd dat je kind meteen de grote messen moet hanteren (dat mag misschien later). Maar je kunt ze wel al eenvoudige taken geven, zoals het wassen van groenten, het mengen van ingrediënten of het roeren in een pan. Hoe meer ze betrokken worden bij het koken, hoe meer ze het idee krijgen dat ze bijdragen aan de maaltijd. Dit zorgt voor een gevoel van trots. En dat gevoel van trots kan helpen om die nieuwe groente eens écht te proberen. Misschien beginnen ze zelfs met plezier te proeven van gerechten die ze normaal niet zouden aanraken.
Tijdens het koken met je kinderen zijn complimenten natuurlijk superbelangrijk: "Wat heb je dit goed gedaan!" of "Jij hebt echt je best gedaan om dit gerecht te maken!" Ze zullen zich niet alleen trots voelen, maar ook gemotiveerd zijn om de volgende keer weer mee te helpen. En wie weet, misschien gaan ze dan wel zonder twijfel een stukje prei proeven, gewoon omdat ze het zelf gesneden hebben.