De winter is een seizoen vol comfort en gezelligheid, en wat past daar beter bij dan gerechten gemaakt met heerlijke wintergroenten? Deze groenten zijn niet alleen smakelijk, maar ook duurzaam, voedzaam en lokaal verkrijgbaar. Ze verdienen een prominente plek op ons bord.

Wat zijn wintergroenten?
Wintergroenten zijn groenten die van nature goed gedijen in koude omstandigheden en vaak bestand zijn tegen vorst. Denk aan stevige soorten zoals boerenkool, spruitjes, knolselderij, pastinaak, schorseneren, rode kool, koolraap en pompoen. Ook wortels, prei en winterpostelein zijn typische voorbeelden van groenten die je in deze tijd van het jaar volop kunt vinden.

Waarom kiezen voor wintergroenten?
1. Seizoensgebonden en lokaal
Wintergroenten groeien in onze eigen regio’s, wat betekent dat ze niet over grote afstanden hoeven te worden vervoerd. Dit maakt ze niet alleen duurzamer, maar ook vaak verser. Het eten van seizoensproducten helpt daarnaast om de lokale landbouw te ondersteunen.
2. Rijk aan voedingsstoffen
Wintergroenten zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Boerenkool en koolraap bijvoorbeeld zijn vitamine C-bommetjes. En wortels zijn rijk aan bètacaroteen, wat goed is voor je ogen. Knolselderij bevat veel vezels en helpt je spijsvertering een handje.
3. Duurzaam en milieuvriendelijk
Doordat wintergroenten in de koude maanden niet in verwarmde kassen hoeven te groeien, hebben ze een lagere ecologische voetafdruk. Daarnaast vraagt hun teelt vaak minder energie en water.

Veelzijdig in de keuken
Wintergroenten zijn ongelooflijk veelzijdig. Maak een dampende pan erwtensoep; een hartige ovenschotel met pompoen; een stamppot met spruitjes; of ga voor een bakplaat vol geroosterde groenten zoals zoals pastinaak, wortelpeterselie, bietjes …. In ons winter-e-book vind je héél veel lekkere wintere recepten.

Tips om optimaal van wintergroenten te genieten
  • Kies lokaal en biologisch. Hiermee verminder je niet alleen de impact op het milieu, maar ondersteun je ook duurzame landbouw.
  • Experimenteer met kruiden en specerijen. Kaneel, komijn, en nootmuskaat halen het beste naar boven in veel winterse gerechten.
  • Bewaar ze op de juiste manier. Veel wintergroenten, zoals koolsoorten en wortelgroenten, blijven lang vers als je ze koel en donker bewaart.

Duurzaamheid op je bord
Door te kiezen voor wintergroenten draag je direct bij aan een duurzamere leefstijl. Je eet met het seizoen mee, vermindert voedselkilometers en krijgt tegelijkertijd alle voedingsstoffen binnen die je lichaam in de winter nodig heeft. Dus, haal het beste uit de koude maanden en laat je inspireren door de heerlijke smaken en mogelijkheden van wintergroenten. Ze zijn niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet!

Receptinspiratie met wintergroenten:
Knapperige boerenkool met pasta en blauwe kaas
Hete bliksem met wortelpeterselie
Quinoasalade met ingelegde bietjes
Flammkuchen met pompoen en stroop

E-boek wintergroenten

 

Meer weten?
Je vind hier meer informatie over de groenten van de maand december
Je vind hier meer informatie over de groenten van de maand januari
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.