Het is weer tijd voor een nieuwe blog over de seizoensgroenten. Dit keer van de maand december. Eten met de seizoenen zorgt voor een gevarieerd eetpatroon en heeft een positief effect op je lichaam én op de natuur. Groenten van het seizoen zitten vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dit houdt je immuunsysteem sterk. Daarnaast is het verbouwen van groenten in eigen land hartstikke goed voor het milieu.


Aardpeer

Aardperen zijn de knollen van een plant die wel 1,5 tot 3 meter hoog kan worden. Ze worden ook wel Jeruzalem-artisjok genoemd. Dat heeft niks met de plaats Jeruzalem te maken, maar sommige beweren dat de aardpeer iets van de artisjok weg heeft. De aardpeer is familie van de zonnebloem, dat zal je niet meteen zeggen, maar de plant heeft in de bloei mooie gele bloemen. De aardpeer en zonnebloem zijn afkomstig uit Noord-Amerika/Canada en in de 16e eeuw naar Europa gebracht. De knollen hebben een lichtbruine tot lichtpaarse kleur en hebben een vrij milde en wat zoetige smaak.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aardpeer?

De aardpeer kan gunstig zijn voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. Wanneer je aardpeer rauw eet heeft dit een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Deze werking ontstaat door inuline, dit is een koolhydraat die niet verteerd wordt door het lichaam. Het zal daarom je bloedsuikerspiegel niet verhogen. Aardpeer zit ook vol met bifidobacteriën, die zorgen voor een gezonde darmflora. Wanneer de darmflora verstoord is kan het eten van  aardpeer de darmen sneller op orde brengen. Het bevordert ook de opname van mineralen zoals calcium en silicium, ook dit komt onder andere door de inuline. Mineralen zijn noodzakelijk voor het behouden van sterke botten en tanden.

Hoe bereid je  aardpeer?

Aardpeer kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Je kunt de aardpeer rauw raspen of snijden in plakjes en mengen door je salade. Wanneer je de aardpeer kookt wordt de smaak veel zoeter en krijgt het een romige textuur, dit heeft iets weg van de textuur van een aardappel. Door de gekke vorm van de aardpeer kan schillen soms een uitdaging zijn. Wanneer je aardperen kookt gaat het schillen een stuk gemakkelijker, de schil kun je dan zo los trekken. Aardpeer is een veelzijdige groente die je op veel manieren kunt bereiden. Je kunt het koken, bakken, in de oven grillen, stomen, rauw eten en je kunt het zelfs frituren.  Winterpostelein behoort tot de posteleinfamilie en valt onder de vergeten groenten. Het is een fragiel gewas dat houdt van de kou en juist groeit als andere bladgroenten niet te vinden zijn. Er zijn twee varianten van de winterpostelein, de witte en roze variant. Witte postelein heeft kleine witte bloemetjes die omgeven zijn door twee aan elkaar gegroeide bladeren, net schoteltjes. Roze postelein heeft geen schoteltjes, maar donkere strepen op de kroonbladeren. Dit plantje komt van oorsprong uit Noord-Amerika en Groenland en is langzamerhand via Cuba richting West-Europa gekomen. In Nederland groeit het langs bosranden, in tuinen, parken en gewoon op het platteland.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van winterpostelijn?

Winterpostelein is rijk aan vitamine A, C en E en bevat veel ijzer. Winterpostelein is rijk aan omega 3-vetzuren, iets wat je misschien niet verwacht van een groente. Als je winterpostelein proeft merk je dat de groente zacht en smeuïg is. Volgens sommige wetenschappers is het zelfs een van de voedzaamste planten op onze planeet.

Hoe bereid je winterpostelijn?

Winterpostelein is eigenlijk heel makkelijk te bereiden, was de groente met water en het is klaar voor gebruik. Elk deel van de winterpostelein kun je eten. De bloemen en bladeren worden vooral gebruikt voor salades, maar je kunt winterpostelein ook gebruiken in een smoothie of stamppot. De winterpostelein warmt vanzelf op door de warmte van de aardappels. 

Rijst met winterse chamignonsaus en winterpostelein
Aardpeer-posteleinstoof met gehaktballetjes (koolhydraatarm)


Spruiten

Door de eeuwen heen zijn er verschillende soorten spruiten gekweekt. Men zegt dat de Romeinen vroeger al spruitjes aten. Vooral de Brusselse spruiten zijn bekend. Vanaf de 13de eeuw begon men in de omgeving van Brussel spruiten te kweken, maar pas sinds de 18e eeuw zijn het spruitjes zoals wij ze nu kennen.  

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spruiten?
Spruitjes zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels, mineralen en vitaminen zoals vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine K en vitamine C.  Ze hebben weinig calorieën en vetten. Door het hoge vezelgehalte helpen spruitjes op meerdere manieren om de spijsvertering te verbeteren, maar dat is niet alles. Door de sterke antioxidanten heeft de spruit anti-aging eigenschappen, wie wil dat nou niet?

Hoe bereid je spruiten?

Het witte ‘kontje’ van de spruit kun je eraf snijden, dit is het bitterste stuk van de spruit. Om de bittere smaak van de spruiten nog meer te temperen kun je een lepel suiker toevoegen aan het water waar je de spruiten in kookt. Kook de spruiten 10 a 12 minuten, dan houden ze hun lekkere bite. Je kunt de spruiten ook roosteren in de oven, dan krijgen ze nog meer die notige smaak. Om de meeste vitaminen en mineralen te behouden kun je de spruiten het beste stomen. Ben jij ook zo fan van spruiten, net als wij zijn? 

Bowl met spruitjes en green godess dressing
Geroosterde spruitjes, aardappeltjes en portabella


Rammenas

Rammenas wordt ook wel zwarte radijs of winterradijs genoemd. Je raadt het al, de rammenas is verwant aan de radijs, maar ook aan de rode kool, paksoi en bloemkool. Je herkent de groente aan zijn zwarte schil en wit vruchtvlees. Rammenas is een oud gewas en werd in het oude Griekeland en Rome al gegeten. Het sap uit de rammenas werd gebruikt als hoestmiddel omdat het een slijmoplossende werking zou hebben. Vermoedelijk komt de groente uit de omgeving van Syrië en werd het in de 20e eeuw populair in Europa, mede door de goede opslagmogelijkheden. Rammenas kan namelijk maandenlang in vochtig zand bewaard worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rammenas?

Rammenas heeft een typisch scherpe smaak, dat komt door de zwavelhoudende mosterdolie. De groente bevat veel calcium, kalium, vitaminen, maar vooral veel mosterdolieglycosiden. Mosterdolieglycosiden doden de bacteriën en hebben een positief effect op de luchtwegen. Er bestaan ook capsules en sap die een ontgiftende werking hebben en de spijsvertering stimuleert. Rammenas bevordert ook nog eens het leegmaken van de galblaas en is goed om galstenen te voorkomen.

Hoe bereid je rammenas?

De schil van de rammenas schil je, je houdt dan het witte vruchtvlees over. Net als de witte variant kan het rauw worden gegeten en wordt het gebruikt door salades. Rammenas kun je koken, maar ook roerbakken, stoven of je kunt er soep van maken. Wanneer je het kookt wordt de smaak iets milder en zoeter, 4-6 minuten koken is voldoende. Rammenas gaat ook goed samen met allerlei smaakmakers en verse kruiden, je kunt er een heerlijk stoofpotje van maken. 
Keto rammenas ovenschotel
Varkensmedaillons met gestoofde rammenas


Wil je meer weten over de varieteit van wintergroenten, hoe je ze het best kunt bewaren en welke lekkere recepten je ermee kunt maken?  Check dit artikel.


Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.